Евродепутати призовават за криминализиране на платената "любов"

Евродепутати  призовават за криминализиране на платената "любов" Снимка: https://pixabay.com/

Европейският парламент одобри предложение за криминализиране на закупуването на сексуални услуги

Депутатите призоваха Европейската комисия да разработи общ подход към проблема с проституцията сред страните от ЕС.

Европейският парламент призова Европейската комисия да разработи общ подход към проблема с проституцията за страните членки на ЕС. За това на пленарната сесия в Страсбург гласуваха 234 депутати срещу 175 при 122 въздържали се. По-специално беше одобрено предложението да се декриминализират онези, които продават телата си, но да се търси отговорност от техните клиенти и сводници.

Докладът „Регулиране на проституцията в ЕС” е изготвен от депутата социалист Мария Нойл:

„Проституцията не е трудова дейност,  не е и  секс работа. Проституцията е форма на насилие срещу жените. Трябва да намалим търсенето, което означава да изясним, че е невъзможно да се купи женско тяло. За всичко, което е забранено, трябва да те глобят първия път и да те вкарат в затвора втория път.”

Авторите на предложението казват, че то би помогнало за справяне с трансграничните последици от проституцията, включително трафика на хора за сексуална употреба.

Европейската коалиция за правата на секс работниците твърди, че парламентарната резолюция "игнорира негативните последици от криминализирането на клиентите на секс работата" и че в резултат на това проститутките ще преминат в нелегалност и ще бъдат повече изложени на насилие.

Евродепутатът от Зелените Тери Райнтке обаче твърди, че не всички, които предлагат секс срещу пари, могат да се считат за жертви на насилие:

„Искаме да предприемем законодателни мерки като преразглеждане на директивата за правата на жертвите. Това ще защити по-добре засегнатите от сексуална експлоатация, без да прави обобщения, че всички форми на секс работа представляват насилие, основано на пол.“

Някои агенции на ООН, по-специално Световната здравна организация, както и големи правозащитни организации като Amnesty International и Human Rights Watch, също се противопоставят на криминализирането на закупуването на сексуални услуги. Миналия месец Европейският съд по правата на човека се съгласи да разгледа дело, заведено от секс работници, които оспорват френски закон, приет през 2016 г. срещу техни клиенти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: